Yasser Alsalak: barbier met een verhaal

De 51-jarige barbier Yasser Alsalak heeft een tijd achter de rug waar hij weinig reden had om het leven te vieren. Toch heeft deze vriendelijke voormalig vluchteling uit Syrië het tij weten te keren en maakt hij van elke dag een feestje.

Yasser Alsalak werkt als barbier bij Christiaan Coiffures in Abcoude. In deze kapperszaak worden door Yasser mannen en kinderen flink in de watten gelegd; haren worden geknipt, baarden en snorren verzorgd. Extra service na een frisse scheerbeurt is een ontspannende gezichtsmassages. Yasser vindt het heerlijk om voor Karin van de Roest, eigenaresse van Christiaan Coiffures, te werken. Zijn klanten zijn tevreden en Yasser zelf is een tevreden mens. Toch was dit niet al te lang gelden heel anders. Deze goedlachse barbier heeft namelijk een indrukwekkend verhaal...

Yasser Alsalak had alles; een mooi huis in Damascus, een gloednieuwe en goedlopende kapperszaak, een lieve vrouw en vijf prachtige kinderen. Tot die bewuste maandag in 2013. “Een dag om nooit te vergeten’, vertelt Yasser. “We waren bij mijn moeder eten, op een paar kilometer afstand van ons huis. Tijdens de maaltijd hoorden we opeens heel veel vliegtuigen overkomen. Tien minuten later belde mijn buurman met de mededeling dat ik naar huis moest komen. Ik zei nog dat dit ongehoord was omdat we midden in onze maaltijd zaten, maar hij drong aan. Ik liet mijn vrouw en dochters bij mijn moeder achter en reed naar huis. Al snel kon ik niet verder rijden. Alles stond in brand, er liepen huilende mensen rond, allemaal ontredderd. Van ons huis en mijn kapperszaak was niet meer over. Alles was platgebombardeerd. Ik had niets meer over. Ook mijn spaargeld was in rook opgegaan, alles lag in mijn woning. Met die mededeling keerde ik terug naar het huis van mijn moeder, naar mijn gezin. Als een wonder waren mijn kinderen en vrouw ongedeerd, maar leven in Damascus was niet meer mogelijk. We waren constant bang en hebben 15 dagen in een kelder ondergedoken gezeten. We hadden niets te eten, er werd geplunderd en geschoten. Er werden zelfs kinderen gestolen waarna er losgeld werd gevraagd. We leefden continu in angst, er heerste complete chaos.”

Na deze traumatische ervaring besluit Yasser Syrië te ontvluchten. De twee zoons van de barbier hadden inmiddels het land al verlaten. Yasser verkoopt zijn auto en met deze opbrengt vertrekt hij, samen met zijn vrouw en twee jonge dochtertjes, naar Algerije. De reis verloopt allesbehalve soepel en er breekt opnieuw een verschrikkelijke periode aan. Drie dagen lang slaapt de familie Alsalak met 37 andere gezinnen op het vliegveld van Algerije voordat ze - voor het bedrag van 1200 euro per persoon - de grens van Libië worden overgesmokkeld. Na nog twee dagen hutjemutje met alle gezinnen in een huis ondergedoken te hebben gezeten, maakt de familie de overtocht naar Sicilië. “Met 380 man zaten we 19 uur lang in een boot. Al die tijd zaten we op onze hurken, tegen elkaar aan. Zonder eten of drinken. Ik liet mijn dochters kleine beetjes zeewater nemen, ze hadden zo’n dorst! Voor onze ogen sloegen twee boten om. We zagen hoe mensen verdronken, maar mochten niet helpen. We moesten blijven zitten. Ik heb de ogen van mijn dochters afgedekt.”

Wonder boven wonder overleeft het gezin de overtocht. “Toen we het geluid van de helikopters van het Rode Kruis boven ons hoorden, wisten we dat we veilig waren. Wat hebben we gehuild! Even later kwamen de Italianen ons halen en werden we vervoerd naar hotels. We kregen schone kleding, kregen te eten en waren veilig.”

Inmiddels was de oudste zoon van Yasser aangekomen in het AZC in Ter Apel. Het doel van het gezin was dus om ook naar Nederland te gaan. “En dat is gelukt! Wat waren we blij toen we in Nederland aankwamen. Na in verschillende AZC’s te zijn ondergebracht, kregen we een huisje in Abcoude aangeboden. Er moest een hoop aan gedaan worden, maar van dag één kreeg ik hulp van alle buren. Na 20 dagen was het bewoonbaar en kon ik mijn gezin uit het AZC over laten komen. Ze wisten niet wat ze zagen. Ze vonden ons nieuwe veilige onderkomen prachtig!”

Als tegenprestatie voor alle hulp die Yasser bij het opknappen van zijn woning had ontvangen, knapte hij klusjes op bij de Abcoudenaren. Binnen de kortste keren kende het hele dorp Yasser en wilden de dorpelingen hem aan een baan helpen. Karin kreeg dan ook de vraag of de barbier niet bij haar aan de slag kon.
Karin: “Eigenlijk kwam de vraag precies op het juiste moment. Samen met twaalf ondernemers waren we in 2017 op het terrein van een oude supermarkt een pop-up project gestart. Daar kon Yasser als barbier aan de slag. Hij sprak nog slecht Nederlands, maar zijn werk deed hij prima. Na een tijdje stopte het pop-up project en vanaf die dag is Yasser bij mij in de zaak komen werken. Mijn bed-overgrootvader was barbier en nu heeft Christiaan Choiffures ook weer een barbier. Zo is de cirkel weer rond. We hebben weer een barbier, één vol levensvreugde met een prachtig verhaal.

Christiaan Coiffures
Hoogstraat 5
Abcoude
christiaan-coiffures.nl

Yaser Alshalak onze Barbier van Abcoude knipt nu ook op

 

de dinsdag !!!!

 

Boek zelf je afspraak op www.christiaan-coiffures.nl #abcoude #christiaancoiffures #amsterdamzuidoost #barbier #baambrugge